Syväripaikan löytämisen vaikeus


Monen mielestä vaikeinta syventävässä opinnäytetyössä on löytää itseään kiinnostava ala. Kukaan ei tule kysymään, että mistäköhän alasta se meidän pikku-Matti tai -Liisa on kiinnostunut, vaan itse pitää miettiä omia kiinnostuksen kohteitaan.

Toisilla on jo lääketieteelliseen pyrkiessä selvillä, mikä ala on sitten juurikin se oma. Kun on lopulta saanut tämän pohdinnan edes tyydyttävään lopputulokseen tulisi ottaa yhteyttä kyseisen alan tai tutkimusryhmän ammattilaiseen. Paras keino on tietysti kasvokkain, vaikkapa luennon tai ryhmätyön jälkeen.

Kaikkia aloja ja erityisesti tutkimusryhmiä ei tavoita helposti kasvokkain, ellei selvitä missä heidän työhuoneensa sijaitsee ja vaani oven lähistöllä ohikulkijoita. Helpommin ja kohteliaammin selviää, jos etsii tutkijan sähköpostiosoitteen ja lähettää rohkeasti sähköpostia. Huolella laadittu sähköposti sisältää tiedot kuka olet, kuinka pitkällä opintosi ovat sekä kiinnostuksesi alaan. Tietenkään ei kannata unohtaa kaikkein tärkeintä kysymystä: onko heillä mahdollisuutta ottaa sinut syväreitä tekemään.

sarjakuva

Todennäköisesti huolehdit itse enemmän sähköpostisi muodosta kuin vastaanottaja huomaakaan. (kuvan lähde: http://www.phdcomics.com/comics/archive/phd072508s.gif)

 

Lähetä painikkeen jälkeen alkaa jännityksensekainen odotus. Minkälaisen vastauksen saa vai saako vastausta lainkaan? Vastaajista osa saattaa vastata kahdessa minuutissa, osa välttämättä ei koskaan. Vaikka vastausta ei kuuluisi, ei kannata lannistua. Mieluummin lähettää uuden sähköpostin muutaman päivän päästä ja odottaa siihen vastausta jonkin aikaa.

Kiireisimmät professorit saavat satoja sähköposteja päivittäin, joten pari ensimmäistä sähköpostiasi saattavat vain hukkua massaan. Jos kuitenkaan useamman muistutuksen jälkeenkään ei ala kuulua mitään, on todennäköistä, ettei vastausta tule koskaan. Tilanne on sama kuin kyselytutkimuksissa: Ensimmäisellä kerralla osa vastaa, ensimmäisellä muistutuksella taas muutamia lisää ja seuraavalla taas pari lisää. Aina on kuitenkin heitä, jotka eivät koskaan vastaa, ja heidät vain lasketaan tutkimuksen katoon.

On todella harmi, jos katoprofessori osuu omalle kohdalle, varsinkin jos niin käy useamman kerran. Mutta se ei ole maailmanloppu, vaan paremminkin uusi alku. Palaa lähtöruutuun ja tutki muita aloja, jotka voisivat kiinnostaa sinua. Tee kuten kirjailija Mandy Hale kehottaa: ”Realize that if a door closed, it was because what was behind it wasn’t meant for you.”

Susanna Haapanen, toisen vuosikurssin opiskelija, Tampereen yliopisto




Kategoriat: Syvärit