Ota ohjaajakaveri!


Syväriohjauksissa, kuten myös väitöskirjaohjauksissa, teen hyvin usein yhteisohjauksia tutkijakollegoiden kanssa. Yhteisohjauksissa on monta hyötyä. Ohjattava saa enemmän tukea ja neuvoja, ja ohjattavalle ja koko työhön tulee useampia näkökulmia. Ohjaajana taas saan tukea, eikä kaikkea tarvitse päättää ja tehdä itse. Tutkijakollegan ohjaustyylistä voi saada hyviä ideoita omaan työskentelyyn, ja samalla joutuu reflektoimaan myös omaa ohjaustyyliä, sitä mikä menee hyvin ja mikä huonosti.

Enimmäkseen olen ohjannut yhdessä tilastotieteen asiantuntijoiden kanssa, mikä on lääkäriohjaajalle todellinen kultakimpale! Ja varmasti myös ilon asia itse syväritekijälle 🙂

Voin lämpimästi suositella myös nuoren väitöskirjatutkijan ottamista mukaan toiseksi ohjaajaksi!

Välillä luulen, että osaan antaa käytännönläheisiä neuvoja, ja että osaan pitää syvärit riittävän selkeinä…kunnes joudun taas hämmästymään sitä kuinka paljon paremmin nuori väikkärintekijä löytää juuri oikeat sanat ja keinot ohjata työtä eteenpäin.

Yhteisohjauksien aloitus vaatii toki suunnittelua ja aikataulujen yhteensovittamista. Ohjaajakollegan kanssa on hyviä miettiä työnjako, se mikä on ohjaajien rooli ja panoksen määrä. Mutta tämän pienen vaivannäön myötä ohjauksesta ja koko syväriprojektista tulee sujuvampi ja mielenkiintoisempi. Lisäksi, tiimityöskentely on niin mukavaa! Suosittelen lämpimästi!

Kuva:  Financial Times photos (Creative Commons 2.0)

 

Erika Jääskeläinen, Oulun yliopisto
Kategoriat: Ohjaaminen , Syvärit